In de wereld die we ’s nachts in onze dromen betreden verwerken we de indrukken van wat we overdag doen, denken en meemaken.

Er vormt zich een verhaal dat niet concreet in woorden te vatten is, maar dat zich in ongrijpbare beelden zichtbaar maakt.

 

Bij het zien van het werk van Helene de Winter, tekeningen, grafiek, collages en schilderijen wordt een gelijksoortige droomwereld opgeroepen.

In die, vaak uit heldere kleuren opgebouwde wereld, zijn bijna altijd mensen te zien die zich ergens mee bezig houden waar ze helemaal in op gaan of juist in dromerig nietsdoen verzonken zijn.

De omgeving waarin ze zich bevinden is heel herkenbaar, of juist heel vreemd; vol planten of dieren bijvoorbeeld. Groot en klein naast elkaar.

Ruimte, natuur en architectuur zijn bepalende factoren.

Het spel met patronen, én het spel met maat en schaal geven een combinatie van beelden en associaties die de vervreemding verhogen.

Het ontstane beeld is niet zomaar in woorden te vatten is krijgt het zelden een titel. Dit geeft ook ruimte aan het verhaal van de kijker.

 

De meeste van deze verhalende beelden ontstaan in collages die met in de loop der       jaren verzamelde plaatjes gemaakt worden.

In het maakproces daarvan wordt gebruik gemaakt van fotografie, scannen, computermanipulatie, knippen, plakken, tekenen en schilderen.

De collages kunnen een eindproduct zijn maar kunnen ook verder bewerkt worden. Bijvoorbeeld door er in te borduren.

Collages kunnen ook het uitgangspunt voor tekeningen, grafiek of een schilderij zijn.

Dan ontstaat er naast het spel met de beeldelementen ook het spel met verf of andere materialen dat de gelaagdheid van de afbeelding nog verder verhoogt.

nl

en

© Helene de Winter 2018

nl

© Helene de Winter 2018

© Helene de Winter 2018