beeldende kunst

Droomwereld

In de wereld die we ’s nachts in onze dromen betreden verwerken we de indrukken van wat we overdag doen, denken en meemaken.
Er vormt zich een verhaal dat niet concreet in woorden te vatten is, maar dat zich in ongrijpbare beelden zichtbaar maakt.

Bij het zien van mijn werk, schilderijen en collages, wordt een gelijksoortige droomwereld opgeroepen.
In die uit heldere kleuren opgebouwde wereld zijn bijna altijd mensen te zien die zich ergens mee bezig houden waar ze helemaal in op gaan of juist in dromerig nietsdoen verzonken zijn.
Er schieten grote cilinders met kleurige patronen het beeld in.
Mensen zitten aan een tafel.
Iemand valt naar beneden.
De omgeving waarin ze zich bevinden is heel herkenbaar, of juist heel vreemd; vol planten of dieren bijvoorbeeld. Groot en klein naast elkaar.
Ruimte en architectuur zijn bepalende factoren.
Het spel met patronen én het spel met maat en schaal geven een combinatie van beelden en associaties die de vervreemding verhogen.

Al deze verhalende beelden ontstaan in collages die met in de loop der jaren verzamelde plaatjes gemaakt worden.
In het maakproces daarvan wordt gebruik gemaakt van fotografie, scannen, computermanipulatie, knippen, plakken, tekenen en schilderen.
De collages kunnen een eindproduct zijn maar kunnen ook verder bewerkt worden. Bijvoorbeeld door er in te borduren.
Een collage kan ook aanleiding geven om geschilderd te worden omdat de manier waarop de verf gebruikt wordt het beeld nog interessanter kan maken of omdat de afbeelding uitdaagt om in verf gevangen te worden.
Dan ontstaat er naast het spel met de beeldelementen ook het spel met verf dat de gelaagdheid van de afbeelding nog verder verhoogt.